- Jeg elsker å spille for denne klubben

Tomasz Sokolowski har et bedre sammenligningsgrunnlag enn de fleste når han i forkant av sesongen uttrykker hvor mye det betyr å spille i svart og hvitt...

- Hvis jeg hadde vært et ungt talent i dag - og hadde reist ut for å spille i en større liga eller en større klubb - så ville jeg alltid hatt en drøm om å vende tilbake til Asker, sa Tomasz Sokolowski.

Ordene falt på klubbens kick-off rett før påske. Og selv er "Soko" et levende bevis på at han mener de ordene. For etter et drøyt tiår i fire forskjellige toppkluber, vendte han i fjor "hjem". Og få er mer klare på akkurat det, at Asker er "hjem".

- Jeg elsker å spille for denne klubben, fortsatte Sokolowski da han ble intervjuet av sportssjef Espen Falck foran fullsatte benker på Egon restaurant.

Han kom i sin tid til Asker som liten gutt - med på flyttelasset da pappa Kaz ble spillende trener i klubben. Da kom de fra Tromsø, der Kaz hadde fortsatt karrieren etter noen år i Østerrike og mange i polsk toppfotball. Men i Asker begynte en ny epoke for familien Sokolowski. 

- Det at man har oppnådd noe, enten det er som spiller eller på andre ting i livet, er ikke flaks. Det er veldig mye hardt arbeid som ligger bak - både der og her, sa Tomasz Sokolowski til Espen Falck på spørsmål om livet i toppfotballen er mer glamorøst enn i Asker.

Pappa Kaz førte Asker oppover i divisjonene, først som spillende - så som ren hovedtrener i klubben. Parallelt jobbet han på NTG Fotball, der unge og talentfulle Tomasz etter hvert også ble gammel nok til å begynne som elev og spiller. Dengang hadde NTG et tett samarbeid med Lyn, som ble Tomasz første stoppested som toppspiller. Og han slo til umiddelbart - som 17-åring -  og ble en toneangivende midtbanespiller i Lyn (141 kamper) og på det norske U21-landslaget (23 kamper). En A-landskamp har 31-åringen også. 

Fra Lyn gikk ferden til Viking i tre år, så Brann i to nye. Der avsluttet han som kaptein i 2013, før han ble lånt videre og hadde en meget god sesong for Stabæk i 2014. Men kanskje var en noe usikker skadehistorikk årsaken til at tilbudene ikke klaffet i 2015. Eller kanskje var det lysten til å returnere til Asker som lå litt i bakgrunnen.

Tomasz begynte i hvert fall å trene med laget utover høsten det året. Og i fjor tok han på seg den svarte og hvite drakten. Det ga 15 kamper, tre scoringer og en visshet om hvor han hører hjemme.

Tomasz har sett fantastisk ut i vinter, sa Kevin Nicol i intervjuet med Espen Falck på Egon.

Og i vinter har Soko sett strålende ut. Han har alltid vært ekstremt god til å trene og bevissthet både fra han og trenerteamets side har gitt en oppkjøring uten skader, og med storspill i treningskamp etter treningskamp. Det har rett og slett "luktet" toppstandard av det Tomasz har prestert på midten.

- Han holder en helt annen klasse, har Kevin Nicol gjentatt etter treningskamp etter treningskamp. Og han sa det samme i intervjuseansen på kick-offen.

Tomasz selv har gått inn i kapteinsteamet sammen med Stian Stray Molde. Han trenger jo ikke noe bind rundt armen for å være en leder på banen, og er klar på at det er en rolle han gjerne vil dele med flere.

- Jeg håper da det er flere enn Stian og meg som går foran utpå der, smilte Soko i praten på Egon.

Stian Stray Molde er nok en av de unge Tomasz Sokolowski siktet til som unge som kan nå høyt. I år ble han intervjuet av Espen Falck om spørsmål om det å være kaptein.

Og siktet kanskje nettopp til den 20 år gamle kaptein Stray som en av de unge som har mulighet til å nå toppen som spiller - men som hvis de en gang griper den muligheten, alltid bør ha et ønske om å komme tilbake til Asker. Eller kanskje siktet han til sin enda yngre midtbanemakker Even Bydal (19), som selv uttrykte ambisjonene om å nå toppen som spiller på kvelden på Egon.

Det selv om både Soko, Stray og Bydal alle aller helst når toppen med Asker. Og kanskje forblir de to sistnevnte like lojale som Stian Solberg har vært det. 27-årigen har i likhet med mange unge Asker-gutter hatt tilbud fra høyere divisjoner, men har alltid blitt på Føyka. Han er den spilleren med fjerde flest kamper for klubben - og han kan fort ta igjen de tre fra storlaget på 1950-tallet som ligger foran (Johnny Orre, Willy Fossli og Kjell Kristiansen). Men akkurat nå kjemper Stian for fortsettelsen av karrieren.

Jeg skal tilbake, sa Stian Solberg - som ikke la skjul på at han har slitt tungt etter bruddet i kneet i fjor.

Skaden han fikk borte mot Bærum for 10 måneder siden gjør fremtiden fortsatt veldig usikker. Bruddet i kneet og den påfølgende operasjonen, gjør at det ennå er høyst usikkert når Stian kan spille for fullt igjen.

Les Budstikkas sak om Stian Solberg her

- Å få Stian tilbake, vil være som å få en helt ny spiller til klubben, sa Kevin Nicol på Egon.

- Jeg skal tilbake, og da skal jeg ha plassen min på laget igjen, svarte en bestemt Stian Solberg.

For han er nok sånn som Tomasz Sokolowski - han elsker å spille for denne klubben...

Se Asker - HamKam mandag 17. april kl. 18:00

Alle kampene i PostNord-ligaen sendes på Amedias 62 nettaviser. Du kan nå teste et abonnement på f.eks. Røyken og Hurum avis for 5 kroner i 5 uker. Da får du se alle Askers kamper båd edirekte og evt i opptak. Og du kan se alle andre kamper i divisjonen. Les mer her

Balal Arezou er en annen spiller som har returnert til Asker i år - og som uttrykte at han føler det som hjemme å være tilbake på Føyka.

Even Bydal legger ikke skjul på sine ambisjoner som spiller. Men gleder seg veldig til en ny sesong sammen med Tomasz Sokolowski på Askers midtbane.

Det var fullt rundt bordene og god stemning på årets kick-off på Egon (selv om det gikk samtidig som en av Frisks NM-finaler og noen (les: Arve Bekkevar) oppdaterte seg fra Stavanger...)

Skaff deg leilighet i vinterparadis NÅ!

Støtt Asker Fotball!

Referater og kampvideo

Sjekk ut vår nye nettbutikk

Asker-TV

Skagahøgdi 2017 from SKAGAHØGDI on Vimeo.

 

Hovedsamarbeidspartnere

Støtt oss på kamp

Gullklubben

Sosiale Medier

©2017 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift