Til topps i uoffisielt NM

Det startet med omkring 60 lag i mars. Søndag 24. september sto Askers 14-åringer igjen som vinnere med den store pokalen i Adidas Cup.

Tekst og foto: Tore Ryssdalsnes

Adidas Cup har lange tradisjoner, og etter noen år med sluttspill på Valle Hovin, er sluttspillet tilbake der det hører hjemme – på Gjøvik. I helgen som var møttes de fire semifinalistene i hver av klassene til semifinaler, bronsefinale og finale. 

I 03-klassen var Asker en av de fire semifinalistene. Veien frem til Gjøvik gikk via gruppespillkamper mot Huk, Moss og arrangørklubben Gjøvik/Vind. I åttendelsfinalen ble Årvoll slått, mens kvartfinalen ble forsert gjennom en sterk 2-0-seier over Åsane fra Bergen. 

Semifinale. Dermed var det duket for semifinale på Vardal stadion på Gjøvik lørdag. Motstander var Lyn – et lag med en stolt historie og en lang rekke gode lag i ungdomsfotballen. Til kampene på Gjøvik hadde de fått med seg to av de tre 03-spillerne som vanligvis spiller med den sterke 02-årgangen. Så det var sterk motstand, men likevel ganske stor forskjell på de to lagene. 

Lyn presset litt de første minuttene, men etter hvert tok Asker mer og mer over. Midt i omgangen kom det første målet. Askers offensive høyreback Christian Boye Østensjø raidet framover. Og i stedet for å gå mot dødlinja som han pleier, tok han korteste vei mot mål. Han kom fri, og satte inn Askers første mål, og etter sigende sitt eget første mål for Asker 1. 

Christian Boye Østensjø trodde nesten ikke sine egne øyne da han satte inn det viktige 1-0-målet mot Lyn i semifinalen. 

Kort tid etterpå doblet Asker ledelsen. Dette målet var av det heldige slaget. Alexander Essung avklarte fra langt inne på egen halvdel (eller kanskje han så at keeper var langt ute). Ballen fikk i hvert fall stor fart og vanskelig sprett på det vanskelige underlaget. Keeper fikk aldri tak på ballen, og måtte fortvilet se ballen trille inn til 2-0. Like før pause satte Tobias Evju Heggelund inn 3-0 på et vakkert frispark i krysset. Asker gikk dermed til pause med en ganske komfortabel ledelse. 

Etter pause prøvde Lyn å ta tak i kampen, men i stedet var det Asker som scoret første også i denne omgangen. Sivert Ryssdalsnes fikk tak i ballen fra Lyns midtstopper, og da han kom inn i 16-meteren ble han lagt i bakken av den samme stopperen. Dermed straffe. Det sies at man ikke skal ta straffer man selv skaffer. Men det motbeviste Sivert da han steg frem og la på til 4-0 fra krittmerket. 

Resten av kampen ble kontrollert inn av de svarte og hvite. Det var derfor veldig surt da Lyn kom fri alene mot keeper. Askers kaptein, Martin Solheim, forstyrret spissen nok til at dommeren valgte å blåse frispark. Dette resulterte i rødt kort til Martin, og han måtte dermed sone karantene i finalen søndag. Veldig strengt, men ikke noe å gjøre med. Lyn scoret på frisparket, slik at kampen endte 4-1 til Asker.

Finalen. Søndagens finale gikk mot Trygg/Lade fra Trondheim. De slo gode Bærum 3-1 i semifinalen. Asker tapte hele 0-4 mot Trygg i Iber cup i sommer. Det var med andre en revansjesugen gjeng som entret Vind-banen til finalen. 

Og det viste seg raskt at det ikke var snakk om en kopi av sommerens oppgjør. Asker vant flertallet av duellene, løp mer enn motstanderne og skapte flest sjanser. Det var derfor fortjent da Elias Singstad satte inn en retur fra keeper til 1-0. Noen minutter etterpå kom et lignende mål. Kepper ga retur på et hardt frispark fra Filip Engen. Tobias Heggelund satte inn 2-0. Da halvtimen var passert skjøt Elias Singstad fra skrått hold. Ballen føk over keeper og inn i motsatt kryss til 3-0, og da virket dette veldig komfortabelt. 

Men motstanden fra Trondheim var sterk og de ga ikke opp. Like før pausesignalet satte Trygg Lades playmaker Leo Hjelde inn reduseringen med et flott skudd fra langt hold. Dermed hadde Trygg fått et halmstrå av håp før pause, og de kom ut i hundre i andre omgang. Etter bare et par minutters spill var reduseringen et faktum, og med 2-3 var dette plutselig kamp igjen. Heldigvis klarte Asker å roe seg ned og ta tak i kampen igjen. Etter et par gode sjanser var det derfor helt fortjent da Sivert Ryssdalsnes satte inn 4-2 etter innlegg fra venstresiden. Noen minutter seinere kom Filip Engen igjen fri på venstresiden. Innlegget gikk til Elias Singstad som satte inn 5-2. 

Etter dette kontrollerte Asker kampen, og selv om Trygg reduserte på overtid, var seieren aldri truet. Den hese Asker-gjengen på tribunen kunne slippe jubelen løs sammen med alle gutta, og det var elleville gledesscener på Vind-banen da sluttsignalet lød. 

Kaptein Martin Solheim tok imot pokalen sammen med visekaptein Brage Hagenæs, og etter en fantastisk kamp fikk Askers Elias Sharif Singstad bestemannspremien for Adidas-sluttspillet i G14-klassen. Veldig fortjent etter en strålende kamp der han som defensiv midtbanespiller scoret tre mål. 

Pokalen skal hjem - kaptein Martin Solheim gledet seg sammen med laget da de kunne motta pokalen etter finaleseieren.

Turneringens beste - Elias Sharif Singstad scoret tre mål og spilte en ellers strålende finale. Han ble fullt fortjent kåret til turneringens beste spiller i 03-klassen.

En flott seier for Asker, og ekstra moro siden dette har vært et hovedmål i hele sesongen. Moro for gutta også å få revansje for det stygge tapet mot Trygg/Lade i Iber cup. 

Nå skal seriespillet avsluttes. Målet er å sikre seriemesterskapet slik at laget får spille KM-sluttspill i oktober mot de tre andre avdelingsvinnerne i første divisjon. 

Vi gratulerer spillergruppen, Ole Petter, Demba og resten av støtteapparat med førsteplassen i Adidas Cup!

Seieren er vår - Jubelen var enorm blant spillere, trenere og publikum da sluttsignalet lød og finaleseieren var et faktum. 

Stor gjeng på tur - Mange hadde tatt turen til Gjøvik under sluttspillet. Her er hele gjengen fotografert etter semifinalen mot Lyn. 

SEIERHERRENE: Askers G14-lag som vant sluttspillet i Adidas cup på Gjøvik. Bak fra venstre: Dino Uruthiran (trener), Olav Edvardsen, Christian Boye Østensjø, Michael Ulbråten, Tobias Evju Heggelund, Alexander Thoeneie, Joshua Minsakool, Alexander Essung, Elias Sharif Singstad, Filip Nygård Engen, Jonathan Pettersen, Ludvig Andreasson og Ole-Petter Engebretsen (trener). Foran fra venstre: Sivert Ryssdalsnes, Oscar Undseth, Brage Hagenæs, Martin Solheim, Lucas Ostad, Axel «Sander» Omejer og Erling Haavik.

Skaff deg leilighet i vinterparadis NÅ!

Støtt Asker Fotball!

Referater og kampvideo

Sjekk ut vår nye nettbutikk

Asker-TV

Skagahøgdi 2017 from SKAGAHØGDI on Vimeo.

 

Hovedsamarbeidspartnere

Støtt oss på kamp

Gullklubben

Sosiale Medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift