Asylsøkerne fikk spille mot landslagsstjernene

De var ikke helt sikre på om det ville blitt enklere å spille mot Asker, men det var utvilsomt et fantastisk høydepunkt da de enslig mindreårige asylsøkerne på Hvalstad fikk besøk av Martin Ødegaard & co.

Siden 2008 har Asker Fotball drevet trening for de enslig mindreårige asylsøkerne som kommer til mottaket på Hvalstad. For tiden er vår A-trener Kevin Nicol instruktør sammen med Jostein Halvorsen - når de hentes med buss opp til Føyka for å spille fotball. Hentes gjør de også til Askers A-kamper - og i år er det liten tvil om at har latt seg imponere.

- Asker er utrolig gode. De scorer jo mål hele tiden, smiler en av beboerne.

De på en sjelden, og veldig flott ettermdidag på Hvalstad. Der hadde det norske landslaget "invitert seg selv" for å besøke ungdommer i en vanskelig situasjon - og til å gi dem en liten glede i hverdagen.

Se NFFs reportasje fra seansen på fotball.no her

Og det var liten tvil om at besøket ble satt stor pris på. Det å spille mot folk som Martin Ødegaard og Haitam Alesaami - for ikke å snakke om en meget ivrig leder i Jan Åge Fjørtoft, betyr mye for ungdommer som har opplevd mye før de kom til Norge og Hvalstad.

Se Martin Ødegaard kose seg når de spiller fotball mot asylsøkere fra Hvalstad.

Med i landslagsdelegasjonen var også en fersk landslagsspiller i Rosenborgs Jonas Svensson - fetteren til Vajebah Sakor og Petter Svensson. 

- Sånne oppdrag som dette er veldig flott å være med på, sa Jonas, som synes det var fint å se litt mer til et mottak som altså har hatt et langt samarbeid med klubben onkel Aksel Svensson og altså Petter og Vajebah har hatt mange ungdomsår i. Samtidig la Jonas lite skjul på at han nøt hvert sekund som landslagsspiller.

Denne kvelden på Hvalstad møtte han og de 12 fra NFF-delegasjonen rundt 130 asylsøkere med en helt annet bakgrunn. Den satte generalsekretær i Røde Kors Sven Mollekleiv i perspektiv. Han var, sammen med flere frivillige også gjester denne kvelden. Og Mollekleiv, som har en tett link til fotballen - blant annet som tidligere styremedlem i Norsk Toppfotball, trakk parallellene i sin appell og velkomsthilsen etter "landskampen" mellom Norges menn og Hvalstads utvalgte.

Generalsekretær i Norges Røde kors Sven Mollekleiv understreket fotballens betydning for ungdom i en vanskelig situasjon når han ønsket asylsøkerne på Hvalstad hjertelig velkomne til Norge. Rundt 130 beboere var på plass denne kvelden. Mollekleiv takket etterpå også Askers ledere for arbeidet klubben gjør for beboerne på mottaket året rundt.

Han understreket betydningen av fotball er et universelt språk, og hvordan man gjennom den kan bygge broer og glede, Derfor både roste han landslagsinititiativet og oppfordret asylsøkerne til å være aktive og bruke idretten til å få gode opplevelser i et nytt land.

Mollekleiv kjenner også godt prosjektet Asker Fotball har hatt med mottaket på Hvalstad.

- Dere gjør en fantastisk jobb i Asker. Det er virkelig prisverdig og fantastisk, sier Mollekleiv. 

Sportssjef Espen Falck fikk skryt av blant andre Sven Mollekleiv for innsatsen Asker Fotball gjør for asylsøkerne på Hvalstad.

I disse tider, ikke minst på grunn av Syria-krisen, får verdens flyktningesituasjon stort fokus. Og Røde Kors-generalsekretæren forteller om hetl ekstreme situasjoner og forhold - samtidig som arbeid over tid, som Askers prosjekt mot Hvalstad, ikke blir mindre viktige også i perioder da flyktningesituasjonen får mindre medieoppmerksomhet.

For Askers sportslige leder Espen Falck og daglig leder Arne Knoph, som var med på den flotte kvelden på Hvalstad blir dette bare en bekreftelse på at fotballen kan spille en rolle og utgjøre en forskjell. Og en forskjell gjør det utvilsomt når Martin Ødegaard fra Real Madrid såvel som Jonas Svensson fra Rosenborg tar seg tid til å spille mot dem, prate med dem og la seg avbilde sammen med dem.

Hvalstads entusiastiske fotballmann og leder - som fra nå "heter" Alberto Guardiola (pekende) koste seg når det var landslagsspillere og -ledere som stod for motstanden.

- Det var en veldig, veldig lott kveld. Moro for alle beboerne og moro for oss, smilte Alberto, som i flere år har vært Hvalstads ansatte mann som har fulgt prosjektet og er med på treningene på Føyka i uke etter uke, året rundt. Men fra og med denne kvelden har han fått nytt etternavn - bestemt av Jan Åge Fjørtoft.

- Takk for oss og ha det godt Guardiola, smilte Fjørtoft til Alberto, da bussen dro tilbake til Ullevaal og forberedelser til lørdagens landskamp mot Malta. Det blir nok mange fra Hvalstad som benker seg foran tven og heier den kvelden...

Se NFFs reportasje fra seansen på fotball.no her

Martin Ødegaard tok bilder sammen med både beboere og - som her - frivillige fra Røde Kors før han satte kursen tilbake til Ullevaal og forberedelser til viktige landskamper mot Malta og Italia.

Jan Åge Fjørtoft (med ball) var kanskje den ivrigste av alle i en kamp som bød på masse positivt engasjement og godt humør.

- De var overraskende gode, roste Martin Ødegaard om motstanden de fikk i "ballbingen" på Hvalstad...

Landslaget stilte med et sterkt lag på Hvalstad.

Sven Mollekleiv, Arne Knoph og Jan Åge Fjørtoft har jobbet sammen for norsk toppfotball før. Nå møttes de på vegne av tre ulike organisasjoner som, hver på sin måte, alle er opptatt av de unge, enslige asylsøkere på Hvalstads situasjon.

Skaff deg leilighet i vinterparadis NÅ!

Støtt Asker Fotball!

Sjekk ut vår nye nettbutikk

Hovedsamarbeidspartnere

Gullklubben

Sosiale Medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift