En klubblegende er gått bort

Willy Fossli vil for all fremtid bli stående som klubbens suverene toppscorer. Søndag sovnet 85-åringen stille inn.

Han var målmaskinen, Willy. Spissen som "alltid" scoret - og som preget både Asker og norsk fotball i mer enn et tiår. På klubbens storlag på 1950-tallet scoret Drengsrud-gutten nærmest på bestilling.

Fra 1949 til 1965 spilte han til sammen 286 kamper for klubben. Det er nest-mest (bare høyrevingen på det samme laget, Johnny Orre, har flere med sine 307). Men foran mål var det ingen som klarte følge følge Willys evner. På et lag der det "krydde" av landslagsspillere, var det Willy som var den store avslutteren.

Bare i 1955 scoret han 35 mål (på 21 kamper). Det gjorde ham til suveren toppscorer i Hovedserien, noe han ble flere ganger. For Askers lag dominerte i norsk fotball på den tiden. Fra laget rykket opp i Hovedserien og spilte cupfinale i 1951 til de forlot det gjeve selskap et tiår senere.

- B-laget vårt var nok Norges nest-beste lag på den tiden, spøkte Willy, da han i juni for to år siden var med og åpnet "Sølvrommet"  i Fotballhuset på Føyka. Der henger bilder fra storhetstiden - og navnet på romemt er myntet nettopp på laget som spilte cupfinalen i 1951.

- Joda, vi var gangske gode vi og. Men det nytte ikke, vi kom jo ikke inn på A-laget. De var for gode. Og Willy score hele tida, lød svaret på den samlingen...

Willy Fossli var svært engesjert og interessert da Asker Fotball åpnet Sølvrommet for to år siden. Da satt historiene løst om en fantastisk tid for Asker-fotballen. Men Willy var aktiv og engasjert i dagens klubbaktiviteter også. Både i Kara-gruppa og på tribunen.

Willy scoret - selvfølgelig - også i den cupfinalen. Men han kunne ikke forhindre at det ble 2-3-tap mot Sarpsborg. Og vi trenger vel kanskje ikke nevne at han var mannen som skjøt Asker til finalen - med kampens eneste scoring foran 30.000 tilskuere mot Vålerenga.

Landskamper ble det på Willy også. Men andre får svare på hvorfor det bare ble syv. En delforklaring må nok være at det ble spilt færre landskamper på den tiden.

For sammen med profiler som Kjell Kristiansen, Arne Bakker, Einar Eriksson, Ragnar Rygel, Johnny Orre med flere, var Asker altså med i toppen både i Hovedserien og nådde langt i cupen i år etter år. Og målene, de stod altså Willy for.

Etter karrieren har han forblitt en sentral del av Føyka-miljøet. Noen av oss hadde gleden av å ha han som trener. Senere har han vært aktiv i Karagruppa. Og selvfølgelig på tribunen - med saklige og faglige vurderinger. Dog uten å gjøre for stort nummer ut av at han - om noen - trygt kunne hevdet at "ting var bedre før".

Cupfinalelaget fra 1951. Willy Fossli står bak til venstre.

I hvert fall kommer scoringsrekorden hans til å bli stående. Armin Sistek stoppet på 125 (nr to på adelskalenderen). Simen Fossum endte på 114. Og to av medspillerne på 1950-laget, Kjell Kritiansen (113) og Arve Hansen (106) har også passert 100-grensen.

Men selv de har langt opp til Willys utrolige 195 mål. 81 av de målene kom for øvrig i Hovedserien, som det øverste nivået het den gangen. Mens 46 mål kom i cupen. Også det suverene klubbrekorder. 

Søndag stovnet han stille inn på Solgården sykehjem. Willy bisettes i Vardåsen kirke førtkommende tirsdag.

Asker Fotball vil hedre Willys minne førstkommende lørdag. Da spiller A-laget med sørgebind og det blir ett minutts stillehet før kampen mot Bærum på Kadettangen.

Asker Fotball minnes Willy Fossli og lyser fred over hans minne. 

Skaff deg leilighet i vinterparadis NÅ!

Støtt Asker Fotball!

Sjekk ut vår nye nettbutikk

Hovedsamarbeidspartnere

Gullklubben

Sosiale Medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift