Dag Sundby (76) klar for sin 26 sesong på a-laget

- Jeg er en seig jævel

Du finner de i alle idrettsforeninger, organisasjoner og lag . I snøstorm, regn og kulde. På feltet, sidelinjen og på borteturer. De er plass lenge før a-laget kommer. Og blir gjerne igjen lenge etter at «gutta» har dratt hjem. Året rundt. År etter år.


Du legger kanskje ikke merke til de, men jobben de gjør er uvurderlig, nødvendig og ekstremt viktig for at fotball og idrettsverdenen skal gå rundt.

På Føyka har vi mange sterke bidragsytere. Men ingen som lagets eldste, mest erfarne og trolig også den som har sett flest Asker-kamper de siste tjuefem årene.

Den lange og hengslete mannen, med det kraftigste håndtrykket, den mørkeste stemmen og de rappeste kommentarene og vittighetene. Det finnes ingen som Niels Dag Sundby (76) – snart klar for sin 26 strake sesong i støtteapparatet til Asker Fotball (!)

Få kjenner Føyka-miljøet bedre. Få har hatt like mange roller som Sundby opp gjennom årenes løp. Og få bryr seg mer om klubben enn han.

Det være seg alt fra siste nytt i troppen til skadesituasjon, neste motstander eller om ballene har nok luft. Det er alltid noe en kan snakke med Dag Sundby om. Og som regel får du alltid en rask kommentar tilbake. Fra dagen en som ny i klubben entrer dørene, blir du møtt av en varm, blid og inkluderende person, som raskt gjør at en føler seg «en av gutta».

Men hva får en godt gift 76-åring med kone og åtte barnebarn til å gå inn i sin 26.sesong i støtteapparatet til Asker Fotball?

-
Du vet, jeg er en seig jævel, og jeg liker det jeg driver med, forklarer Sundby.I sitt rette element: Kevin Nicol og Dag Sundby drar en spøk under oppvarmingen til generalprøven i Arendal sist helg.

- I tillegg har jo min kone erklært meg som sportsidiot for lengst, og husk: Det er bedre å være sportsidiot, enn idiot, forklarer han med glimt i øyet, mens vi fortsetter praten på Sølvrommet like før en av ukens treningsøkter er i ferd med å starte.


Ungdomskilde
Det begynte med at Sundbys sønn Dag jr begynte på a-laget i en alder av 16 år. Fotballpappaen ble engasjert i klubben, og årene gikk. Junior forlot Asker Fotball til fordel for en karriere i FN i Midt-Østen, mens faren ble igjen på Føyka.

- Det er kanskje vanlig at en gir seg når unga forsvinner, men jeg klarte ikke det, sier Dag, før han oppsummerer alle vervene han har hatt de siste tjuefem årene:

- Skal vi se……jeg har sittet i styret i Asker Skiklubb, vært sponsor, vært daglig leder eller «villedder», pluss en del pytt i panne-verv. Så jeg har da sett noen generasjoner med fotballspillere komme og gå gjennom sin karriere. Noen har vært lojale. Andre har vært innom en sesong eller to for å fyke videre. Sånn er det i dagens fotball. Derfor er det jo greit å ha et støtteapparat som er relativt stabile, fortsetter han.


Full oversikt: God kontroll på både spillere og utstyr

- Du skjønner det at jeg er jo to generasjoner eldre enn dagens spillere. Men når jeg entrer garderoben, føler jeg meg som en ungdom igjen. Jeg er rett og slett en 76-år gammel mann som er kompis med gutta i garderoben, sier han, og ler.

Så Asker Fotball er din ungdomskilde?

- Det kan du godt si, med unntak av når jeg står opp om morran og ser meg sjøl i speilet. Da ser jeg en gammel mann som nyter det han driver med – og så lenge helsa holder, og jeg trives med det jeg driver med, så er jeg klar, humrer den mørke røsten på andre siden av bordet på Sølvrommet.

Opprykket

Med et kvart århundre bak seg på Askers benk, er det klart det finnes både høydepunkter og nedturer for en lojal lagleder og ildsjel som Niels Dag Sundby er. På spørsmål om hva som er det største øyeblikket gjennom alle disse årene, er Dag klar og tydelig:

- Det er selvsagt kampen mot Notodden i 2010. En emosjonell kamp hvor Balal brakk beinet, samtidig som vi rykket opp til Obos-ligaen. Da vi kom hjem til Asker var det svart av folk som møtte oss. Rådmannen, Lene Conradi og masse supportere. Slikt fester seg i hjernebarken, noe som ikke er vanlig for en mann i min alder lenger.


Lang vinter

Hva tenker så a-lagets mest rutinerte medlem om årets sesong?

- Du kan stille meg det spørsmålet igjen etter fem serierunder. Da har vi trolig fått en indikasjon på hvordan vi ligger an. Treningskampene våre har variert mye, akkurat som gradestokken – det har vært en jævla kald vinter og vår, påpeker 76-åringen, som likevel håper og tror at Asker skal hevde seg helt «der oppe».


Kjølig: Dag Sundby og resten av støtteapparatet under siste serierunde på Melløs i fjor. Surt, kaldt og med snø i lufta. Asker-veteranen klagde ikke.

- Jeg ønsker jo selvsagt at vi skal opp til Obos igjen, men veien dit er lang og kronglete.

-En legende

Folk har kommet og folk har gått. Men Niels Dag Sundby, «The Grand Old Man» består fortsatt som en av a-lagets lagledere før søndagens seriestart mot Kjelsås på Føyka klokken 16.00.

Og en ting er sikkert: De fleste kjenner til denne herlige fyren i gangene på Fotballhuset og rundt klubben.

Vi tok en prat med et par av de som kjenner Dag aller best:

Paal Røisland – (støtteapparatet Asker Fotball)

- Han er en legende, du trenger ikke skrive noe mer!

Stian Solberg – (på a-laget siden 2006)

- Dag er en veldig fin mann som har gjort mye bra for Asker Fotball. Han ser de fleste kampene og er med på treningsleir, bortekamper og er alltid tett på. Han har stått klubben nær i alle år og han kommer alltid inn med god stemning og sprer god glede med sin mørke stemme og harde håndtrykk. En veldig viktig person, som både ser og snakker med alle i garderoben.


Treningsleir: Dag Sundby avbildet med tidligere Asker-trener Lars Bohinen og Stian Solberg på treningsleir i Tyrkia. Solberg og Sundby har vært i klubben i en mannsalder. Sundby naturligvis lengst.

Rune Klemetsdal – (daglig leder Asker Fotball)

- Dag er en person som i årevis har jobbet for Asker Fotball i forskjellige roller og som i mange år har vært en kulturbærer i klubben. Dag er en veldig viktig person med et god engasjement og en stort hjerte. Alt i alt en viktig person for hele klubben.

Kevin Nicol – (hovedtrener Asker Fotball)

- He is just wonderful. Han har siden første dagen jeg kom inn i klubben bidratt og tatt godt vare på meg. Man får alltid en god latter og spøk når man er sammen med Dag. I tillegg passer han på alle også de som bidrar rundt klubben. Han knytter seg til spillere, og blir alltid lei seg hvis noen forsvinner. Hans bidrag til Asker Fotball er uvurderlig.


Lang og tro tjeneste: I 2016 mottok Dag Sundby og Leif Hamsun Rådets Diplom for årelang innsats i klubben.

- Om det finnes en hederspris i denne klubben, så er vel jeg den første som bør få den, avslutter Asker Fotballs ringrev, før han gliser bredt, spretter opp og durer ned på treningsfeltet igjen.

For 26 året på rad.

Skaff deg leilighet i vinterparadis NÅ!

Støtt Asker Fotball!

Sjekk ut vår nye nettbutikk

Hovedsamarbeidspartnere

Gullklubben

Sosiale Medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift