Stian Solberg legger opp

- En fantastisk lojal og hardtarbeidende spiller

En æra i Asker-idretten er over. Klubblegenden Stian Solberg legger opp med umiddelbar virkning. Fra debuten på a-laget i 2006, til siste serierunde i fjor på Skagerak Arena, har Solberg trofast ikledd seg Asker-drakten. Det resulterte også i at midtbanespilleren i fjor ble historisk da han tangerte og passerte Johnny Orres rekord i antall a-lagskamper for Asker Fotball. En rekord som hadde stått siden 1961. 314 kamper for Asker Fotball endte han opp med. En rekord som trolig kommer til å bli stående i flere tiår fremover.

Under kan du lese Stians egne ord om beslutningen om å legge opp.

- Det er mange faktorer som spiller inn i avgjørelsen om å legge opp, men den viktigste faktoren til at jeg valgte å legge opp er etter en lengre periode hvor ting har gått tungt og kroppen ikke spiller på lag, samt at gleden med å spille fotball har blitt borte. Jeg hadde håpet at formen skulle utvikle seg fra høstsesongen i fjor som var god, men i stedet har det blitt som vårsesongen i fjor som var tung og lik som nå. Med full jobb har jeg ikke energi eller motivasjon nok til å gjøre den jobben som skal til for å komme tilbake. Så for meg føles det riktig å legge skoene på hylla nå som jeg ikke har noe mer å gi.

 

Stian Solberg distanserer Bærum
Konsentrert: Stian Solberg parkerer en motstander fra Bærum. Foto: Espen Hildrup/Arkiv


Hvor lenge har du tenkt på dette?

-Det har vært i tankene under Covid-19 perioden. Men da jeg virkelig begynte å tenke på det var når jeg fikk vite når sesongen skulle starte og jeg kjente at jeg ikke gledet meg til sesongstart. Da bestemte jeg meg for å ta den første uka etter vi kunne begynne med nærkontakt trening igjen og se om jeg fikk gleden tilbake, noe som jeg ikke gjorde. Jeg tenkte derfor å gi beskjed så fort jeg visste avgjørelsen, slik at Asker hadde mulighet til å hente inn en ny spiller. 


Du er tidenes klubbspiller i Asker Fotball – hvor viktig var det for deg å ta den rekorden før du evt. valgte å legge opp?

- Det var ikke så mye i tankene før jeg nærmet meg den rekorden. For etter kneskaden jeg hadde visste jeg at alt kunne skje og plutselig sier det stopp. Men når pappa gikk bort før den sesongen jeg tok rekorden, ble det en stor drivkraft for meg. For jeg vet at det hadde betydd mye for pappa og han snakket om at jeg måtte ta rekorden før jeg la opp. Det betyr veldig mye for meg og er noe jeg er stolt over at jeg har klart og noe som vil stå i historiebøkene i Asker Fotball.

 

IMG_0184
IMG_0185
Tangering: Stian Solberg byttes inn til kamp nummer 307 i Asker-drakten i fjor. Gratuleres her av daværende Asker-trener Kevin Nicol

 

Hva er de største sportslige minnene dine fra karrieren i Asker Fotball?

- Største minnet er så klart opprykket til 1.divisjon i 2010 da vi slo Notodden borte i opprykksfinalen og vi rykket opp mot et Notodden-lag som ikke hadde tapt èn hjemmekamp den sesongen. Jeg scoret også det første målet i den kampen.

 

Lagbilde foran tribunen - Stord-kampen2010
Opprykk 2010: Stian Solberg nummer to fra høyre foran i sesongen Asker rykket opp til daværende Adeccoligaen.

-Så har vi da vi slo ut Stabæk i cupen i 2012 og kom til 4. runde i NM, noe som vi bare har klart en gang så lenge jeg har spilt i Asker.

Beskriv følelsen du hadde rundt fjorårets bortekamp mot Kjelsås da Kevin Nicol fortalte deg at du skulle starte kampen og du da tok rekorden, samt følelsen etter kamp da vi både vant og du var historisk!

 

IMG_0274
Lykkeønskninger: Paal Røisland gir Stian Solberg en oppmuntrende klem før han skal ut til rekordkampen i fjor.


Jeg vet at det hadde betydd mye for pappa og han snakket om at jeg måtte ta rekorden før jeg la opp. Det betyr veldig mye for meg og jeg er stolt over å være en del av historien til Asker Fotball

— Stian Solberg

- Var veldig glad da jeg fikk vite at jeg skulle starte og takknemlig for at Kevin startet med meg. Og da kampen startet sendte jeg noen tanker oppover mot pappa. Når kampen var ferdig var det en følelse av stolthet og glede at jeg klarte å ta rekorden for min del og for min familie. Siden de har støttet meg og sett på så mange kamper så lenge jeg har spilt. Det hjalp enormt at vi vant den kampen slik at dagen ble helt fantastisk. Hadde ikke blitt det samme med uavgjort eller tap. Må også si at videoen du (medieansvarlig Dag Vegel i Asker Fotball) hadde laget betydde mye for meg. 

 

IMG_0309
Følelsesladd: Det var mye følelser involvert i garderoben på Kjelsås etter Stians historiske kamp på Grefsen Stadion i fjor.Hva har Asker Fotball betydd for deg siden du debuterte i 2006?

-Asker Fotball har betydd veldig mye for meg. Nesten halve livet mitt (total fjorten år) har jeg daglig tilbragt på Føyka. Det blir veldig rart å ikke reise daglig til Føyka lenger. Har ved siden av fotballen jobbet der i ca. fem år med fotball-SFO og andre prosjekter som har betydd mye for meg.

sfo leksehjelp stian s
Viktig også utenfor banen: Stian Solberg har bidratt med masse også utenfor banen - her fra fotball-SFO


Noen spesielle spillere og trenere som har betydd ekstra mye for deg opp gjennom årene?


- Vil si at Gaute Larsen var en trener som har betydd mye for meg og jeg utviklet meg mye med han. Jeg hadde egentreninger med bare han og han gjorde meg bevisst på ting jeg har hatt med meg gjennom hele karrieren. Som spiller må jeg si Thomas Lia ettersom vi bodde sammen i 2 år og med mye gode minner. Så må jeg si alle spillerne som var med på opprykket i 2010. Vi var en fantastisk gjeng.  


 

Gaute Larsen smiler
Betydningsfull: Gaute Larsen trekkes frem som en av trenerne som har betydd mest for Stians karriere i Asker

Hva skjer med Stian Solberg etter dette? Kommer du til å spille på lavere nivå?

- Nå blir det å leve et mer normalt liv med mer frihet til å gjøre andre ting og så får jeg se om jeg finner et lag litt lenger ned i divisjonene etterhvert. Jeg klarer nok ikke helt å legge skoene helt på hylla. 


Tror du noen kommer til å ta rekorden din på 314 kamper?

-Det kan godt hende. Det tar nok noen år til, men jeg tror sjansene blir større når Asker rykker opp. Da blir det kanskje litt lettere å holde på spillere og spille for en klubb som er høyere i divisjonene enn i PostNord-ligaen over lengre tid.

Noe du avslutningsvis vil si til alle som har fulgt deg opp gjennom årene?

- Jeg må takke alle spillere og trenere som jeg har hatt og spilt med som har gjort at jeg har hatt glede av alle årene mine i Asker Fotball. Så må jeg takke alle i støtteapparatet rundt klubben. Uten Dag, Paal, Einar, Tore, Foss, Leif, Stein Ridder og Rune Singstad hadde ikke minnene fra karrieren vært det samme. Så må jeg takke alle som har kommet på kampene og støttet Asker så lenge jeg har spilt. Så må de fortsette å komme på kamper og støtte Asker fremover mot opprykk. Jeg har trua på at årets spillergruppe og trener kan få Asker Fotball opp. Til slutt må jeg takke kjæreste og de rundt meg som har støttet og latt meg spille så lenge jeg har hatt lyst til å spille.

                                                Fire om Stian Solberg

Thomas Lia:
– lagkamerat og tidligere romkamerat

- Stian har betydd utrolig mye for meg som spiller, og han var definitivt en av grunnene til at jeg ville tilbake til Asker i fjor. På banen har han alltid vært en god allrounder, med stor motor. Utenfor banene et av de snilleste menneskene jeg kjenner. Det er trist at han legger opp. Jeg hadde i hvert fall håpet at han skulle fullføre denne sesongen, og kanskje en til, men samtidig har jeg full forståelse for avgjørelsen. Det har blitt mye for han med fotball og jobb. Samtidig er det trist for oss i Asker, sier Thomas Lia.

IMG_1592
- Et av de snilleste menneskene:  Thomas Lia trekker frem Stian Solbergs personlighet både på og utenfor banen. Her med Asker Uniteds stjernekeeper Ole Kristian. 

 

Gaute Larsen: - Stians trener i opprykkssesongen 2010

- Stian var en fantastisk lojal og hardtarbeidende spiller. Jeg vil beskrive han som hel ved, sier Gaute Larsen, når han blir bedt om å beskrive sin tidligere elev. Og den tidligere Asker-treneren, som ledet Asker til opprykk fra 2.divisjon i 2010-sesongen, hadde mer på hjertet om den kommende fotballpensjonisten: 

- Han var en spiller det var lett å få en god relasjon til. Jeg tok over som trener for Asker i desember 2007. Der møtte jeg en ung, sulten og lovende spiller, som ikke var redd for å gå i bresjen på trening. Uansett vær og føreforhold. I perioden januar 2008 til september 2012, min periode som trener i Asker, tror jeg Stian spilte tilnærmet 100%, forteller Larsen, og legger til: 

- At han har vært i Asker i hele sin profesjonelle karriere, trolig uten å tjene seg veldig rik, sier litt om personen Stian Solberg. Han hoppet ikke fra tue til tue, men var opptatt av å utvikle seg der han var. En stabil person som alltid la ned 100% på trening, dro med seg andre og satte standarden, erindrer Larsen. 

 

Gaute Larsen speider
Lojal og hardtarbeidende: Gaute Larsen beskriver sin tidligere elev som hardtarbeidende og lojal. Foto: Espen Hildrup/Arkiv

 

Dag Sundby: - Klubblegende som har fulgt Stian Solberg siden debuten i 2006

- Jeg har bare gode ting å si om Stian. I glansdagene en av de mest løpssterke og raske spillerne vi har hatt her i Asker. Han forsvarte enkelt en plass i elleveren i mange år. Som person er han en helstøpt gutt. Han sier hva han mener på en hyggelig måte, og har vel aldri hatt noen uvenner på banen. Stian er rett og slett hel ved, og en flott gutt, selv om jeg synes han har blitt noe hjulbeint de siste årene, det fortalte jeg han her om dagen, humrer Sundby, på karakteristisk Dag Sundby-vis, før han fortsetter.

- 314 kamper i en og samme klubb, det skal jævlig mye til. Det sier alt om den lojaliteten og kjærligheten han har vist klubben. Og ikke minst all treningen og innsatsen han har lagt ned i kampene. Er det noen som fortjener å ha den rekorden, så er det det han, sier Sundby, som kommer til å savne å se Stian i kroken i garderoben.

- Jeg vil savne at jeg ikke vil se han i hjørnet i garderoben mer. Samtidig så må vi også akseptere at det er slutt, selv om jeg aldri kommer til å glemme han, sier Askers trofaste oppmann og lagleder i snart tretti år.

 

IMG_8788
Hel ved: Dag Sundby har fulgt Stians karriere siden 2006, og mener Stian er en helstøpt gutt som har blitt noe hjulbeint med åra

 

Rolf Magne Walstad: - Sportslig og daglig leder i Asker Fotball

- En evighetsmaskin avslutter Asker-karrieren. 

- Stian passerte sist sommer milepælen som gjorde han til mestspillende i Asker gjennom tidene. Jeg tror, uten å vite sikkert, at ingen har løpt flere meter enn Stian i Asker-drakta. Han tok de lange løpene bak motstanderens forsvar og forbi backen på det andre laget, men også returløp. Nå i vinter merket Stian at spisskompetansen hans ikke lenger var inntakt. Som den ærlige mannen han er, sa han selv stopp. Tungt for oss på Føyka, men helt sikkert rett, også ovenfor kjæresten som nå overtar fritiden hans. 

 

IMG_6168
Evighetsmaskin: Rolf Magne Walstad omtaler Stian Solberg som en evighetsmaskin på Føyka.
IMG_0270
Historisk: Stian Solberg fikk midtsiden i Budstikka i 2019 da klubbrekorden var innen rekkevidde. Faksimile: Budstikka ​

Epilog

14.september 2019 – Grefsen Stadion

Det var noe helt spesielt i lufta over Grefsen Stadion den lørdagen. Energien, oppbyggingen, forventningene, trøkket i duellene. Vi kunne ikke tape den kampen. Vi skulle ikke tape den kampen. Og vi gjorde det ikke heller. Gleden, trøkket og stemningen i den knøttlille garderoben etter kamp. Det betydde så mye for mange. Men aller mest for Stian – i sentrum av begivenhetene. Og ikke minst det spesielle været den dagen på Oslos tak. Som om noen skuet over oss. Slapp noen regndråper over Kjelsås akkurat den lørdagen. Gledestårer gjennom hele kampen. For da dommeren blåste av etter nitti minutter, så opphørte også dråpene fra himmelen. Tre poeng i en helt vanlig fotballkamp i 2.divisjon for de fleste. Men, for oss Asker-gutter betydde det mer. En legende skrev seg inn i historiebøkene. Klubblegenden Stian Solberg.

 

IMG_0300
Historisk: Stian Solberg og kaptein Aaron Jones etter Solbergs historiske kamp på Grefsen Stadion i 2019.


Takk, Stian!

 

IMG_0230

Og her kan du se videohyllesten medieavdelingen laget til Stian Solberg i anledning klubbrekorden som ble satt i fjor Stian Solberg-hyllest

NB: Stian får sin velfortjente avskjed og hyllest med Føyka-publikummet under hjemmekampen mot Bærum førstkommende lørdag! 

Annonse fra Obos-ligaen: